Franchise
1977: De "Wijnwinkel" in de Oberstr. 13 in Hannover. De basis van Barrique - The famous Art of Spirit -. Ook nu nog steeds een echte "Afspraak om te genieten"!

Barrique – The famous Art of Spirit –
Historie van de onderneming

1977

De jonge student Hans Heinrich Bendix opent samen met twee van zijn studiegenoten en een van zijn leraren een wijnvakhandel in Hannover (Duitsland). Er dient een jong, fris concept verkocht te worden. De klanten mogen voor aanschaf de producten eerst proeven - "Losse wijn van het vat" is het ondernemersidee dat moet inslaan als een bom.

1983

Twee partners zijn inmiddels van het toneel verdwenen. De onderneming groeit - ook zo in Hannover - tot een groothandel die zich in de in- en verkoop van losse, bijzondere wijnen en later ook losse edele destillaten specialiseert. Van oudsher beleverd de onderneming alleen de vakdetailhandel en grote gastronomisch georiënteerde bedrijven uit het hogere segment. De detailhandelswinkel in Hannover wordt natuurlijk voortgezet.

1987

Al snel wordt het profiel voor Barrique helder: Het concept voor de verkoop van wijnen, edele destillaten en likeuren, van het vat en uit glazen amfora wordt de ondernemingsfilosofie!

De losse producten worden meer en meer vergezeld van bijzonder mooi vormgegeven flessen en afsluitingen. De consument beloont het concept en maakt een verborgen markt zichtbaar: De onderneming groeit ook al wordt er hier en daar spottend en benijdenswaardig gedacht.

1992

Hans Heinrich Bendix - intussen enig vennoot - verhuist met zijn onderneming: In het kleine dorp Gross Lobke, nabij Hannover, koopt hij een volledig gerestaureerde zuivelfabriek van rond de eeuwwisseling. De 5000 m2, met opslaghallen en kantoorruimtes, moeten de groeiende onderneming voldoende ruimte bieden voor de toekomst. Barrique blijft alleen de vakdetailhandel, waarmee zij nauw samenwerkt, beleveren.

1994

Barrique start met het aanbieden van losse wijnen uit KEG (Kleines Edelstahl-Getraenkefass) aan de vakdetailhandel. Deze Kegtechniek is een afgeleide uit de brouwerijwereld: Bier wordt immers al langere tijd, onder uitsluiting van zuurstof, getapt uit RVS-vaten. Echter wordt daarbij kooldioxide gebruikt als drijfgas, hetwelk in wijn absoluut niet gewenst is!

Barrique gebruikt stikstof, special gereinigd voor het gebruik in combinatie met levensmiddelen, als drijfgas en sluit daarmee aan bij de nieuwste technologische ontwikkelingen in de wijnproductie: Datgene dat bij de productie wereldwijd wordt toegepast maakt nu zijn entree binnen de vakhandel en bereikt zo de consument, die een perfect beschermd product mag verwachten.

Azijnen en oliën completeren intussen het assortiment. Barrique ontwikkeld steeds meer eigen glazen design flessen en andere exclusieve producten, zoals eigen likeuren. Barrique verzekerd zich intussen meer en meer van juridische bescherming voor haar producten.

1996

Hans Heinrich Bendix ziet, als opmerkzaam ondernemer, al geruime tijd dat er veranderingen gaande zijn in de markt:

Meer en meer wordt de vakdetailhandel weggedrukt door de grootwinkelbedrijven.

Hij ziet in dat dit een teken des tijd is en besluit tot een bedrijfsuitje in Denemarken voor alle werknemers: Brainstormen is het thema van de dag tijdens dit uitje in Januari 1996. Hier worden tijdens de koude winter alle gedachten en ideeën van alle teamleden van Barrique opgeschreven, gesorteerd, verzamelt, gedraaid, gekanteld en omgekeerd. In Denemarken ontstaat de nieuwe bedrijfsfilosofie: De Barrique GmbH zal in de toekomst op basis van contracten alleen nog met vaste partners in zuivere Barrique winkels samenwerken.

Het label Barrique wordt gecompleteerd - The famous Art of Spirit is geboren.

In September van dat jaar opent in Hildesheim de tweede echte Barrique winkel (naast de moederonderneming in Hannover). Hans Heinrich Bendix slaat het pilootproject in Hildesheim aandachtig gade voor hij besluit tot de volgende stap. Immers zijn het de existenties van de toekomstige contractpartners die niet vroegtijdig op het spel kunnen worden gezet.

1997

Na afsluiting van het eerste jaar in Hildesheim staat vast dat: Het succes is groter dan verwacht! Hans Heinrich Bendix start met het plannen van meerdere pilootwinkels in verschillende steden om de draagkracht van het concept tot op het bot te testen. In November 1997 opent de derde Barrique-dealer in Heilbronn.

1998

In Februari worden nog drie pilootwinkels, in Hamburg, Ahrensburg en Paderborn, geopend. In Mei volgt contractpartner Gerhard Ruehr met de opening van zijn winkel midden in het oude centrum van Düsseldorf. In Juni komen de Barrique-dealers voor het eerst tezamen en worden nieuwe ideeën uitgewerkt en ervaringen uitgewisseld. Kritiek en erkenning leiden tot het verder compleet maken van de systeemformule. Vanaf Juni test Barrique-dealer Thomas Andree in zijn winkel in Hamburg-Bramfeld het door Barrique ontwikkelde en technisch vervolmaakte systeem voor de verkoop van bederfelijke losse producten zoals azijnen & oliën, maar ook sauzen en cocktails.

1999

De conceptformule, tot in detail, staat nu als een huis: De logistiek, de voorwaarden ten aanzien van de levensmiddelenhygiëne, de Kegtechniek, de noodzakelijke ervaringen met verschillen in steden, de ervaringsuitwisseling met de pioniers van de zuivere Barrique winkels, de inrichting, de reclame, het corporate design, de scholing van partners, de vaktechnische en juridische benodigde kennis. In Januari 1999 opent de eerste pilotwinkel in Oostenrijk, in het centrum van Wenen niet ver van Stephansdom.

Nu begint voor Barrique de fase naar het zoeken van partners. Op de "Internationalen Franchisemesse" in Frankfurt kiest het ondernemersmagazine "Impulse" Barrique tot het beste franchiseconcept van 1999.

2003

Intussen zijn er meer dan 25 Barrique winkels in Duitsland en Oostenrijk. In Bath (UK) openende Bodo Klingenberg en Preston Withfield de eerste Barrique winkel in Engeland!

In de herfst van dit jaar starten de eerste onderhandelingen met Vincent van Hese voor een stap op Nederlandse bodem.

2004

In Mei opent Vincent van Hese, midden in het oude centrum van Goes, Zeeland, de eerste Barrique winkel in Nederland.

© 1999-2010 Barrique GmbH   |  Alle rechten voorbehouden   |  Impressum   |  Contact   |   Typo3